Новости

Tag Archives: Тетово

Тетово го гушна светот

Во северозападна Македонија, на падините на Шара, во Полошката Котлина, се наоѓа градот Тетово. Старите Тетовци раскажуваат една тажна легенда: Едно девојче со својата тетка отишло на чешма да наполнат вода. Додека тетката чекала да се наполнат стомните, девојчето се заиграло и навлегувало се подлабоко во планината. Се стемнило, а од малото девојче, ни трага ни глас. Мештаните почнале да ...

Повеќе.. »