Новости

Tag Archives: Пехчево

Пехчево го гушна светот

Во крајниот источен дел на Македонија, покрај самата граница со Бугарија, се наоѓа гратчето Пехчево. За името на ова мало градче, се врзани повеќе легенди. Според една, на местото на денешната локација на населбата се наоѓало трло кое месното население го викало “Пејчина колиба” заради бачилото на сточарот Пејчин (Пејчо). Според тоа и по аналогија месните жители местото го нарекле ...

Повеќе.. »