Новости

Tag Archives: Македонска каменица

Македонска каменица го гушна светот

Во јужното подножје на Осоговските планини во источниот дел на Македонија,се наоѓа гратчето Македонска Каменица. Името на гратчето потекнува од име на река, неговото значење е “вода која тече во камено корито“. Во минатото името е документирано во запис како Камена река. За прв пат Каменица се спомнува во Турските записи, како село во 1570 год. Градот е основан некаде ...

Повеќе.. »