Новости

Tag Archives: Крива Паланка

Крива Паланка го гушна светот

Крива Паланка е источната порта на Македонија, која се наоѓа на тромеѓето со Србија и Бугарија, под падините на осоговските планини. Сосема логично, градот Крива Паланка името го добил по кривото корито на реката Крива. Има една преубава легенда за убавата мома Калина од Крива Паланка, во нејзина чест карпата во близина на Крива Паланка, народот ја нарекува Калин Камен. ...

Повеќе.. »