Новости

Tag Archives: Кратово

Кратово го гушна светот

Едно од најстарите гратчиња на Балканот, се наоѓа во североисточна Македонија, а сместено е на вулкански кратер, па оттаму и името Кратово. Има многу легенди за Кратово, ама една од најубавите е за Радин мост. Раскажува за девет браќа градители на мостови. Според легендата, тие почнале да го градат мостот на Манцева Река, но тој постојано се уривал. Сѐ што ...

Повеќе.. »