Новости

Tag Archives: Демир Хисар

Демир Хисар го гушна светот

Во југозападниот дел на Македонија или северно од Пелагониската низина се наоѓа гратчето Демир Хисар. Посебен природен знак на обележување на областа се планините Бигла, Илинска и Плакенска планина. Поради богатството на овие планини со железна руда и областа го добила името Железник кое се менувало во зависност од владетелите во различни историски периоди. Оваа област се среќава и под ...

Повеќе.. »