Гушки од Македонија | Гушни го Светот
Новости

Tag Archives: Гушки од Македонија

Струмица го гушна светот

На крајниот југоисток на Република Македонија, веднаш под тромеѓето на меѓудржавните граници со Бугарија и Грција, сместена е плодната Струмичка котлина, а во неа и истоимениот град Струмица. Постојат повеќе легенди кои ги раскажуваат жителите, но легендата за убавата Струма е најраскажувана од жителите на овој град. Повеќето Струмичани веруваат дека нивниот град е крстен по една прекрасна млада девојка ...

Повеќе.. »

Ресен го гушна светот

Во југозападниот дел од Македонија, во Преспанската котлина, опкружено со високи планини, се наоѓа градот Ресен. Преспанското езеро, Националните паркови Галичица и Пелистер, му даваат на овој дел од Македонија, посебна убавина. Ресен и исто така познат и како градот на јаболката и градот на „Версајскиот дворец„ Во градот се наоѓа еден од најрепрезентативните објекти во Македонија граден во неокласичен ...

Повеќе.. »

Гостивар го гушна светот

Град во западна Македонија, во јужниот дела на полошка котлина. Градот претставува типична мултикултурна средина, во која живеат скоро сите националности во Македонија. Според Марко Цепенков, Гостивар бил метув на манастирите од Сува Гора (планина источно од градот) каде што се гоштевале многу свештеници, патници и намерници. Поради тоа богато гоштевање метувот го добило името Гостивар. Има и легенда која вели дека доаѓа ...

Повеќе.. »

Демир Капија го гушна светот

Демир Капија (Железна врата или железна порта на турски) е гратче кое се наоѓа пред познатата Демиркаписка клисура од левата страна на реката Вардар. Демир Капија е важна железничка станица и се наоѓа непосредно до меѓународниот автопат. Историското минато на Демир Капија е поврзано со познатата Демиркаписка клисура, место од каде почнувале и завршувале многу воени походи, место кое во различно време било граничник на ...

Повеќе.. »

Кичево го гушна светот

Градот Кичево се наоѓа во подножјето на планината Бистра и Стогово, во Кичевскатата котлина. Народните легенди го објаснуваат денешното име на градот Кичево. Една постара легенда името на Кичево го поврзува со тврдината што ја изградил Волкашин на ќерка му Кита над градот. Како што раскажува легендата, Китино кале е причината поради која што постои и Кичево. Името „Китино“ го ...

Повеќе.. »

Прилеп го гушна светот

Во северниот дел на Пелагониската котлина, сместен е градот Прилеп. Прилеп е познат и како градот под Марковите Кули, поради неговата близина до кулите на легендарниот херој Крали Марко. Постојат повеќе преданија за потеклото на името на градот Прилеп. Едното од нив вели дека кога луѓето почнале да се населуваат во овој предел, ги прилепувале своите куќи до Марковите кули ...

Повеќе.. »

Скопје го гушна светот

“Ајде да се гушнеме” беше мотото со кое ги повикавме нашите Скопјани за да го одбележиме светскиот ден на прегратката и да го гушнеме Скопје. Насмеани лица, со широко отворени срца и раширени раце, насекаде околу нас. Да, имаше и такви кои не сакаа прегратки, ама како непоправливи оптимисти, ги памтиме само првите. Нежниот топол допир е нешто што е ...

Повеќе.. »

Дојран го гушна светот

Во јужниот дел на Република Македонија, на самата граница со Грција се наоѓа градчето Дојран (старо име Полин, Поленин) Постојат многу легенди како градчето го добило денешното име Дојран, а ние решивме да Ви ја раскажеме за нас најубавата: Во градот Полин имало една многу убава девојка што се викала Дојрана. Била висока црноока, со витка става. Дојрана со своите ...

Повеќе.. »

Валандово го гушна светот

Валандово се наоѓа во јужниот дел од Македонија, распространет на југ од Демиркаписката Клисура. Историчарите запишале дека Валандово е страра населба за чие минато малку се знае, поради тоа што не постојат пишани изворни матерјали и споменици. За неговата старост има , има археолошки траги и наоди. Од нив се дозанава дека просторот на денешниот град бил населен уште во пра ...

Повеќе.. »

Моторџиите со подршка за “Гушни го светот”

Традиционален првојануарски собир, на кој моторџиите изразија силна подршка за нашиот проект. Им благодариме на сите поединци и мото клубови.      

Повеќе.. »