Новости

Tag Archives: Виница

Виница го гушна светот

Во источниот дел на Македонија, во подножјето на Плачковица се наоѓа гратчето Виница. Многу одамна, според едни.. пред двеста години, според други.. пред три века, целата околина на Виница била покриена со винова лоза. Една година зафатила голема суша. Земјата испукала, реките и изворите пресушиле. Добитокот почнал да умира од големата суша и горештина. Во таа сушна година, лозјата родиле ...

Повеќе.. »