Новости

Tag Archives: Битола

Битола го гушна светот

Вториот град по големина, градот Битола, се наоѓа во југозападниот дел на Македонија. Градот е познат под името град на конзулите, бидејќи тука се наоѓале конзуларните претставништва на европските земји во времето на Отоманската Империја, каде заедно со Солун било најважно место во европскиот дел на Империјата. Постојат преданија според кои на десната страна на реката Драгор имало 41 црква ...

Повеќе.. »