Тетово го гушна светот | Гушни го Светот
Новости

Во северозападна Македонија, на падините на Шара, во Полошката Котлина, се наоѓа градот Тетово.

Старите Тетовци раскажуваат една тажна легенда:

Едно девојче со својата тетка отишло на чешма да наполнат вода. Додека тетката чекала да се наполнат стомните, девојчето се заиграло и навлегувало се подлабоко во планината. Се стемнило, а од малото девојче, ни трага ни глас. Мештаните почнале да го бараат девојчето низ шумата. Барале долго низ шумата кога наеднаш се слушнало, Тетооо волк ! Девојчето барало помош и викало на сет глас. Мештаните тргнале кон планината од каде се слушал гласот, но неуспеале во намерата, бидејќи од ехото се слушало само Тето воо….

Во чест на изгубеното девојче, старите мештани тој крај го нарекле Тетово.

 

   Напишете го вашиот коментар

   *

   x

   Прочитај повеќе

   Силве и Тони, заминаа да го гушнат светот!

   Нашите гушкачи Силве и Тони, тргнаа на пат да го ...

   20 Јуни 2018 плоштад “Јадран“ Скопје од 11 до 12 часот

   По речиси една година напорни подготовки, брачниот пар Силве&Тони, тргнуваат ...