Демир Хисар го гушна светот | Гушни го Светот
Новости

Во југозападниот дел на Македонија или северно од Пелагониската низина се наоѓа гратчето Демир Хисар.

Посебен природен знак на обележување на областа се планините Бигла, Илинска и Плакенска планина. Поради богатството на овие планини со железна руда и областа го добила името Железник кое се менувало во зависност од владетелите во различни историски периоди. Оваа област се среќава и под името Сидиро Кастро, што во превод од Грчки, значи Железна тврдина, а Демир Хисар е име што Турците и го дале на оваа област, што пак во превод од Турски на Македонски, значи Железна планина.

Населбата Демир Хисар почнува да се развива некаде кон крајот на 1945 год. Кога во Демир Хисар е формирана општествено – политичка административна заедница.

Демир Хисар како урбана заедница од самото формирање до денес, постојано бележи пораст на населението.

 

   Напишете го вашиот коментар

   *

   x

   Прочитај повеќе

   Силве и Тони, заминаа да го гушнат светот!

   Нашите гушкачи Силве и Тони, тргнаа на пат да го ...

   20 Јуни 2018 плоштад “Јадран“ Скопје од 11 до 12 часот

   По речиси една година напорни подготовки, брачниот пар Силве&Тони, тргнуваат ...