Крушево го гушна светот | Гушни го Светот
Новости

Крушево, град во Западниот дел на Македонија. Тоа е градот на некогашната Крушевска Република и град на Балканската ѕвезда и заштитен знак на Македонија, Тоше Проевски.

Една легенда вели дека некој бегалец, кој се довлекол до ова место со последните сили, кога престанал да ја слуша потерата, уморен, прилегнал под првото дрво и заспал. Кога се разбудил го здогледал Рајот на Земјата. Секаде околу него круши со гранки нависнати од плодови. Поради тоа местото го нарекол Крушево.

Другата пак вели, дека овчарите од разурнатото село Стар Дол, Трстеник, Селце и Бирино, немајќи каде да одат, направиле колиби покрај дивите круши и го нарекле местото Крушево.

 

   Напишете го вашиот коментар

   *

   x

   Прочитај повеќе

   Силве и Тони, заминаа да го гушнат светот!

   Нашите гушкачи Силве и Тони, тргнаа на пат да го ...

   20 Јуни 2018 плоштад “Јадран“ Скопје од 11 до 12 часот

   По речиси една година напорни подготовки, брачниот пар Силве&Тони, тргнуваат ...