Македонска каменица го гушна светот | Гушни го Светот
Новости

Во јужното подножје на Осоговските планини во источниот дел на Македонија,се наоѓа гратчето Македонска Каменица.

Името на гратчето потекнува од име на река, неговото значење е “вода која тече во камено корито“. Во минатото името е документирано во запис како Камена река.

За прв пат Каменица се спомнува во Турските записи, како село во 1570 год. Градот е основан некаде пред 1950 год. кој во почетокот бил само населба за рударите, кои работеле во рудникот Саса. Во времето кога подрачјето било под српска власт, обновено е рударењето во старите римски рудници.

Подрачјето го населиле рударски племиња Саси, кои се населиле од Германија и Унгарија, така и името на рудникот е добиено по нив.

 

   Напишете го вашиот коментар

   *

   x

   Прочитај повеќе

   Силве и Тони, заминаа да го гушнат светот!

   Нашите гушкачи Силве и Тони, тргнаа на пат да го ...

   20 Јуни 2018 плоштад “Јадран“ Скопје од 11 до 12 часот

   По речиси една година напорни подготовки, брачниот пар Силве&Тони, тргнуваат ...