Делчево го гушна светот | Гушни го Светот
Новости

Во Источна Македонија, во подножјето на планината Голак, на двата брега на Брегалница, распослан е градот Делчево.

Според едно предание Делчево се викало Василево што преведено од Грчки значело Царево Село.
Во Турско време Делчево се нарекувало и Султанија, по аналогија на изворното име. Во 17 век во неговата околина, престојувал султанот Мехмет IV. Во негово време врз населението е
извршено масовно потурчување. Во тоа време и населбата е преместена на денешното место на левата страна на Брегалница. Кон средината на 19 век, почнала да се развива чаршијата, да
расте населбата и да се зголемува Македонското население.

После втората светска војна, се донесува одлука, Царево село да се преименува во Делчево, во чест на Гоце Делчев.

Благодарение на нашите домаќини, поминавме убаво претпладне и подобро го запознавме Делчево.

 

   Напишете го вашиот коментар

   *

   x

   Прочитај повеќе

   Силве и Тони, заминаа да го гушнат светот!

   Нашите гушкачи Силве и Тони, тргнаа на пат да го ...

   20 Јуни 2018 плоштад “Јадран“ Скопје од 11 до 12 часот

   По речиси една година напорни подготовки, брачниот пар Силве&Тони, тргнуваат ...