Пробиштип го гушна светот | Гушни го Светот
Новости

Во североисточна Македонија, зафаќајки дел од Овчеполието, а со другиот дел длабоко навлегувајќи во Осоговскиот масив на планини, лоцирано е гратчето Пробиштип.

Познат е како рударски град, бидејќи во неговата близина се наоѓа рудникот за олово и цинк Злетово.

Пробиштип како населба се споменува во XIV век. Меѓутоа, изградбата на новата рударско-индустриска населба започнала во 1937 година кога овде била изградена електрична централа, се почнало со флотација на оловно-цинковата руда и неколку станбени згради за рударите.

Легендата вели дека на ова место некогаш се наоѓал Штип, кој бил пробиен од освојувачки војски. Пробиен Штип или Пробиштип. Според преданието, стариот град бил во месноста Грамади, топоним на денешното Пробиштип, инаку сè уште неистражен локалитет од кој извираат артефакти и при самото орање на нивите.

 

   Напишете го вашиот коментар

   *

   x

   Прочитај повеќе

   Силве и Тони, заминаа да го гушнат светот!

   Нашите гушкачи Силве и Тони, тргнаа на пат да го ...

   20 Јуни 2018 плоштад “Јадран“ Скопје од 11 до 12 часот

   По речиси една година напорни подготовки, брачниот пар Силве&Тони, тргнуваат ...