Крива Паланка го гушна светот | Гушни го Светот
Новости

Крива Паланка е источната порта на Македонија, која се наоѓа на тромеѓето со Србија и Бугарија, под падините на осоговските планини.

Сосема логично, градот Крива Паланка името го добил по кривото корито на реката Крива.

Има една преубава легенда за убавата мома Калина од Крива Паланка, во нејзина чест карпата во близина на Крива Паланка, народот ја нарекува Калин Камен. Според легендата стара неколку векови се верува дека во кривопаланечкиот регион, во времето на Отоманската империја живеела млада мома Калина, која била најубава од сите моми. За жал, од нејзината убавина бил воодушевен и турскиот ага кој ја грабнал и ја затворил во неговиот сарај. Калина, не сакајќи да се потурчи и да биде жена на агата, една ноќ избегала од сарајот и се упатила кон каменот под Царев Врв. Патот пешаќејчи го поминала за 4 часа. Таа ноќ Калина се фрлила од карпата.

Нашите гушкачи беа топло пречекани во Крива Паланка и од таму заминаа задоволни од гостопримството на Кривопаланчани.

 

   Напишете го вашиот коментар

   *

   x

   Прочитај повеќе

   Силве и Тони, заминаа да го гушнат светот!

   Нашите гушкачи Силве и Тони, тргнаа на пат да го ...

   20 Јуни 2018 плоштад “Јадран“ Скопје од 11 до 12 часот

   По речиси една година напорни подготовки, брачниот пар Силве&Тони, тргнуваат ...