Кратово го гушна светот | Гушни го Светот
Новости

Едно од најстарите гратчиња на Балканот, се наоѓа во североисточна Македонија, а сместено е на вулкански кратер, па оттаму и името Кратово.

Има многу легенди за Кратово, ама една од најубавите е за Радин мост.

Раскажува за девет браќа градители на мостови.

Според легендата, тие почнале да го градат мостот на Манцева Река, но тој постојано се уривал. Сѐ што ќе изграделе дење, ноќе паѓало. За да им „трае“ мостот, тие се договориле снаата што утредента ќе им донесе ручек да ја заѕидаат во темелите за да се зацврсти градбата. Сите им кажале на своите невести за договорот, само најмалиот брат не кажал. Утредента, најмладата Рада им приготвила ручек и им го однела на мајсторите, а кога ја видело нејзиното момче, силно заплакало. Деверите, пак, ја фатиле и жива ја заѕидале во темелите. Рада
само милно ги замолила да ѝ ја остават десната града за да може да си го надои машкото дете.

Иако легенда, ги потресе и нашите гушкачи, токму поради тоа во чест на Рада, гушкањето во Кратово го продолжија на Радин мост.

 

   Напишете го вашиот коментар

   *

   x

   Прочитај повеќе

   Силве и Тони, заминаа да го гушнат светот!

   Нашите гушкачи Силве и Тони, тргнаа на пат да го ...

   20 Јуни 2018 плоштад “Јадран“ Скопје од 11 до 12 часот

   По речиси една година напорни подготовки, брачниот пар Силве&Тони, тргнуваат ...