Неготино го гушна светот | Гушни го Светот
Новости

Во Повардарието, од двете страни на реката Вардар, Неготино зазема значителен простор во Тиквешката котлина.

Според една легенда, градот Неготино името го добил по едно момче со име Неготијан, син единец кој со своите родители живеел во таа област. Кога пораснало момчето се заљубило
во некоја девојка. После кусо време решиле да се венчаат и да се запознаат со родителите. Кога девојката отишла да се запознае со родителите на момчето, тие ги забележале белезите кои ги имала девојката, кои биле исти како кај момчето. Морале да им кажат дека тие се всушност брат и сестра.

Неготијан се разочарал, избегал од местото и никогаш не се вратил. Во негова чест, местото го нарекле Неготино.

Инспирирани од тажната легенда за една забранета љубов, нашите гушкачи Силве & Тони во Неготино, најпрвин изгушкаа токму млади момчиња.

 

   Напишете го вашиот коментар

   *

   x

   Прочитај повеќе

   Силве и Тони, заминаа да го гушнат светот!

   Нашите гушкачи Силве и Тони, тргнаа на пат да го ...

   20 Јуни 2018 плоштад “Јадран“ Скопје од 11 до 12 часот

   По речиси една година напорни подготовки, брачниот пар Силве&Тони, тргнуваат ...