Кавадарци го гушна Светот | Гушни го Светот
Новости

Во срцето на Тиквешијата е лоцирано гратчето Кавадарци.

За Кавадрци, постојат повеќе легенди, една од најомилените легенди кои ги чувме е следнава:
Според неа, некој селанец од населбата Тиквеш, барајќи ја изгубената крава, дошол до
изворот кај тополата, до реката Луда Мара. За среќа тука го нашол изгубениот добиток.
Загледан во убавото и романтично катче на природата, селанецот од големо задоволство
воздивнал и извикал: Каков кавин – дар!
Од Кавадар, со значење (топола место), се претпоставува настанал топонимот Кавадар.

Со текот на времето и населбата која се оформила во поголемо населено место, била наречена Кавадар, односно Кавадарци. Така вели една од легендите што ги исткајал народот за името на овој град.

Силве & Тони, поминаа едно преубаво претпладне во Кавадарци, во друштво на неколку
мотоциклисти, од кои беа топло пречекани.

   Напишете го вашиот коментар

   *

   x

   Прочитај повеќе

   Силве и Тони, заминаа да го гушнат светот!

   Нашите гушкачи Силве и Тони, тргнаа на пат да го ...

   20 Јуни 2018 плоштад “Јадран“ Скопје од 11 до 12 часот

   По речиси една година напорни подготовки, брачниот пар Силве&Тони, тргнуваат ...