Новости

Македонија го гушка светот

За жал во Тајланд, ретко кој слушнал за Македонија

За жал во Тајланд, ретко кој слушнал за Македонија. Знамето им го привлекуваше вниманието, па прашуваа од која држава сме. Па слушнавме разни верзии на Македонија, ааа Мачадоња, ааа Мауретонија, Молдавија и што уште не. Единствено еден Бугарски турист ни пријде и беше навистина изненаден што од Македонија сме дошле до Тајланд со мотоцикл, и кажа дека е единствено возило ...

Повеќе.. »

Прекрасна дружба во Бангког.

Тука во Бангкок се запознавме со двајца Италијани Лука и Дени, беа воодушевени од нашата приказна. Лука не плени со неговата позитивна енергија, заразна насмевка и неговото познавање на странски јазици, помеѓу другите зборуваше и Српски, а по професија е познат диџеј во Винченца. Се надеваме дека повторно ќе ни се вкрстат патиштата.    

Повеќе.. »

Мала посета на големиот буда

   

Повеќе.. »

Патувањето до Патаја…

Патувањето до Патаја помина одлично, по голема гужва, но по одлични патишта. Едно предупредување за сите кои планираат да го посетат Тајланд со мотоцикл: Мотоцикли од било која категорија се забранети да се движат на автопат. Казната изнесува 5.000 бати или 3 месеца затвор.    

Повеќе.. »

Тајланд е поразличен од државите кои ги поминавме до сега

   

Повеќе.. »

Посета на храмот Пашупатинах

Непалските индуси на реката Багмати, вршат кремирања, пепелта ја фрлаат во реката, во која играат децата.    

Повеќе.. »

Еден необичен ритуал во Непал

Еден необичен ритуал во Непал, кој го нарекуваат Агнихотра, основна цел е како што објаснуваат да се прочисти атмосферата, за потоа таа да те прочисти тебе.    

Повеќе.. »

Во некои села во Непал, слоновите си ги чуваат како домашни миленичиња

   

Повеќе.. »

Благослов за среќен пат

Добив благослов за среќен пат, а и си поиграв со неговата ќеркичка, влеговме да го посетиме неговиот дом направен од земја, и покрај големата сиромаштија, куќа исполнета со мир и среќа.  

Повеќе.. »

Рутата од само 40 км. ја поминавме за 6 часа

Минатата вечер ја поминавме во едно село на четириесетина километри од Катманду. Навигацијата ни покажуваше дека за таа рута е потребно 4 часа возење. Бидејќи помисливме дека е некоја грешка, застанавме да пиеме кафе и да се распрашаме кај локалното население. Ни одговорија дека е сигурно грешка, бидејќи е невозможно да се помине за 4 часа, потребни се минимум 6 ...

Повеќе.. »