Новости
Дома » Tag Archives: Гушки од Македонија

Tag Archives: Гушки од Македонија

Скопје го гушна светот

“Ајде да се гушнеме” беше мотото со кое ги повикавме нашите Скопјани за да го одбележиме светскиот ден на прегратката и да го гушнеме Скопје. Насмеани лица, со широко отворени срца и раширени раце, насекаде околу нас. Да, имаше и такви кои не сакаа прегратки, ама како непоправливи оптимисти, ги памтиме само првите. Нежниот топол допир е нешто што е ...

Повеќе.. »

Дојран го гушна светот

Во јужниот дел на Република Македонија, на самата граница со Грција се наоѓа градчето Дојран (старо име Полин, Поленин) Постојат многу легенди како градчето го добило денешното име Дојран, а ние решивме да Ви ја раскажеме за нас најубавата: Во градот Полин имало една многу убава девојка што се викала Дојрана. Била висока црноока, со витка става. Дојрана со своите ...

Повеќе.. »

Валандово го гушна светот

Валандово се наоѓа во јужниот дел од Македонија, распространет на југ од Демиркаписката Клисура. Историчарите запишале дека Валандово е страра населба за чие минато малку се знае, поради тоа што не постојат пишани изворни матерјали и споменици. За неговата старост има , има археолошки траги и наоди. Од нив се дозанава дека просторот на денешниот град бил населен уште во пра ...

Повеќе.. »

Моторџиите со подршка за “Гушни го светот”

Традиционален првојануарски собир, на кој моторџиите изразија силна подршка за нашиот проект. Им благодариме на сите поединци и мото клубови.      

Повеќе.. »

Охрид го гушна светот

Поради големиот број на цркви и манастири, градот е познат како Балкански и Европски Ерусалим. Охрид е познат и како „град на светлината“ што претставува буквален превод на неговото старо име, Лихнид. Според една легенда, која ја запишале Браќата Миладиновци, кога се правела Охридската крепост, царот Јустинијан се качил на ридовите на кои лежи градот и гледајќи ја прекрасната околина извикал „ох рид“, ...

Повеќе.. »

Очекуваме ваша подршка

На 1-ви јануари точно на пладне, традиционално, моторџиите го обележуваат почетокот на мото сезоната за престојната година. Оваа година собирот ќе го збогатиме и ќе му пркосиме на ладното време, со топлите гушки на Силве и Тони од Гушни го светот. Моторџиите се за нас нешто посебно, нивната подршка највеќе ни значи, не врзува иста страст и љубов, мотори во ...

Повеќе.. »

Богданци го гушна светот

Богданци е град во јужниот дел на Република Македонија. Сместен е во источниот дел на Гевгелиско-валандовската Котлина односно областа Бојмија, на патот помеѓу Гевгелија и Дојран. Општина Богданци постоела уште од 1955 година и во тогашната општина освен Богданци како седиште, влегувале и населените места: Стојаково, Богородица, Ѓавото, Селемли, Нов и Стар Дојран, Фурка, Црничани, Николиќ, Ѓопчели, Куртамзали, Органџали, Дуритли и Џумбоз. ...

Повеќе.. »

Тетово го гушна светот

Во северозападна Македонија, на падините на Шара, во Полошката Котлина, се наоѓа градот Тетово. Старите Тетовци раскажуваат една тажна легенда: Едно девојче со својата тетка отишло на чешма да наполнат вода. Додека тетката чекала да се наполнат стомните, девојчето се заиграло и навлегувало се подлабоко во планината. Се стемнило, а од малото девојче, ни трага ни глас. Мештаните почнале да ...

Повеќе.. »

Дебар го гушна светот

Градот Дебар се наоѓа во крајниот западен дел на Република Македонија, близу до границата со Албанија. Првиот пишан документ што го спомнува Дебар е картата на Клавдиј Птоломеј, направена околу средината на 2 век во која се нарекува Deborus. Византискиот император Василиј втори, знаел за неговото постоење, додека Феликс Петанчиќ го нарекува овој град Dibri во 1502. Во времето на Осламиската империја, Дебар бил дел од Битолскиот вилает. Од 17-19 век многу развиена била Дебарската ...

Повеќе.. »

Струга го гушна светот

Градот Струга се наоѓа во југозападниот дел на Македонија, во подножјето на планината Јабланица. Распространет е на двата брега на реката Црн Дрим, а неговиот северен дел излегува на Охридското Езеро. Кога ќе се спомне Струга, мислата секогаш ни се враќа на минатото, на браќата Миладиновци, Димитар и Константин, првите македонски преродбеници и собирачи на македонско творештво и на нивната ...

Повеќе.. »