Новости
Дома » Гушки од МК » Демир Капија го гушна светот

Демир Капија (Железна врата или железна порта на турски) е гратче кое се наоѓа пред познатата Демиркаписка клисура од левата страна на реката Вардар.

Демир Капија е важна железничка станица и се наоѓа непосредно до меѓународниот автопат. Историското минато на Демир Капија е поврзано со познатата Демиркаписка клисура, место од каде почнувале и завршувале многу воени походи, место кое во различно време било граничник на повеќе владетели и место кое било седиште на повеќе феудални господари кои ја окупирале територијата и владееле со неа.

Најпрво се спомнува населба која егзистирала околу тврдината, под името стар римски град Стенае. Со доаѓањето на Турците населбата престанала да живее, а месното население било раселено на нова локација, неколку километри на север и била наречена Бања, според топлите водени бањи кои на овој простор постојат од многу старо време. Денес таа населба се нарекува Демир Капија, но едно е заедничко за сите имиња на ова место, а тоа е поврзувањето со тврдината.

 

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   *

   x

   Прочитај повеќе

   Струмица го гушна светот

   На крајниот југоисток на Република Македонија, веднаш под тромеѓето на меѓудржавните граници со Бугарија и ...

   Ресен го гушна светот

   Во југозападниот дел од Македонија, во Преспанската котлина, опкружено со високи планини, се наоѓа градот ...

   Жељан Ракела со подршка за “Гушни го светот”

   Благодарност до Жељан Ракела, Хрватскиот легендарен авантурист, кој што ја презакажа презентацијата на својата книга, ...