Новости
Дома » Гушки од МК » Прилеп го гушна светот

Во северниот дел на Пелагониската котлина, сместен е градот Прилеп.

Прилеп е познат и како градот под Марковите Кули, поради неговата близина до кулите на легендарниот херој Крали Марко.

Постојат повеќе преданија за потеклото на името на градот Прилеп. Едното од нив вели дека кога луѓето почнале да се населуваат во овој предел, ги прилепувале своите куќи до Марковите кули и потоа се оформила прво населбата, а потоа и градот кој го нарекле Прилеп.

Второто предание вели дека луѓето што се населувале правеле многу леб, па местото се прочуло како прилебно место (место каде се прави леб). Според Блаже Конески, името Прилеп е создадено од личните имиња Прилепа и Прилепка.

 

 

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   *

   x

   Прочитај повеќе

   Демир Капија го гушна светот

   Демир Капија (Железна врата или железна порта на турски) е гратче кое се наоѓа пред познатата Демиркаписка клисура од ...

   Силве и Тони со гостување на МРТВ

   Гушни го светот, односно Силве и Тони со гостување на Македонската Радио Телевизија. Прекрасно дружење ...

   Кичево го гушна светот

   Градот Кичево се наоѓа во подножјето на планината Бистра и Стогово, во Кичевскатата котлина. Народните ...