Новости
Дома » Гушки од МК » Дојран го гушна светот

Во јужниот дел на Република Македонија, на самата граница со Грција се наоѓа градчето Дојран (старо име Полин, Поленин)

Постојат многу легенди како градчето го добило денешното име Дојран, а ние решивме да Ви ја раскажеме за нас најубавата:

Во градот Полин имало една многу убава девојка што се викала Дојрана. Била висока црноока, со витка става. Дојрана со своите другарки секоја вечер доаѓала на чешмата која се наоѓала во пространата долина источно од градот. Една вечер кога Дојрана отишла по вода со своите другарки, кај чешмата дошол и нејзиниот мерак, убавиот Лабин. Додека Дојрана и Лабин си збореле за нивните љубовни чувства, другарките на Дојрана ги наполниле бардињата и ѓумовите со ладна вода и тргнале накај дома. Дојрана и Лабин останале сами.

Се задржале подолго време. Кога увиделе дека другарките си заминале и ја оставиле сама, многу се збунила па на брзина ги наполнила со вода своите бардиња и побрзала да ги
стигне другарките. Било ноќ и ѝ било страв да си оди дома сама. Во тоа брзање да ги стигне своите другарки ја заборавила чешмата отворена. Големата количина вода од чешмата течела
цела ноќ, па другиот ден народот со чудење гледал дека целата долина е исполнета со вода и наместо убаво тревно поле, настанало езеро. Бидејќи Полјанци дознале дека Дојрана ја
заборавила чешмата да тече цела ноќ, односно таа е виновникот што настанало езерото, по нејзиното име го нарекле Дојранско Езеро, а градот го нарекле исто така по нејзиното име
Дојран.

 

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   *

   x

   Прочитај повеќе

   Демир Капија го гушна светот

   Демир Капија (Железна врата или железна порта на турски) е гратче кое се наоѓа пред познатата Демиркаписка клисура од ...

   Силве и Тони со гостување на МРТВ

   Гушни го светот, односно Силве и Тони со гостување на Македонската Радио Телевизија. Прекрасно дружење ...

   Кичево го гушна светот

   Градот Кичево се наоѓа во подножјето на планината Бистра и Стогово, во Кичевскатата котлина. Народните ...