Новости
Дома » Гушки од МК » Демир Хисар го гушна светот

Во југозападниот дел на Македонија или северно од Пелагониската низина се наоѓа гратчето Демир Хисар.

Посебен природен знак на обележување на областа се планините Бигла, Илинска и Плакенска планина. Поради богатството на овие планини со железна руда и областа го добила името Железник кое се менувало во зависност од владетелите во различни историски периоди. Оваа област се среќава и под името Сидиро Кастро, што во превод од Грчки, значи Железна тврдина, а Демир Хисар е име што Турците и го дале на оваа област, што пак во превод од Турски на Македонски, значи Железна планина.

Населбата Демир Хисар почнува да се развива некаде кон крајот на 1945 год. Кога во Демир Хисар е формирана општествено – политичка административна заедница.

Демир Хисар како урбана заедница од самото формирање до денес, постојано бележи пораст на населението.

 

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   *

   x

   Прочитај повеќе

   Струмица го гушна светот

   На крајниот југоисток на Република Македонија, веднаш под тромеѓето на меѓудржавните граници со Бугарија и ...

   Ресен го гушна светот

   Во југозападниот дел од Македонија, во Преспанската котлина, опкружено со високи планини, се наоѓа градот ...

   Жељан Ракела со подршка за “Гушни го светот”

   Благодарност до Жељан Ракела, Хрватскиот легендарен авантурист, кој што ја презакажа презентацијата на својата книга, ...