Новости
Дома » Гушки од МК » Крушево го гушна светот

Крушево, град во Западниот дел на Македонија. Тоа е градот на некогашната Крушевска Република и град на Балканската ѕвезда и заштитен знак на Македонија, Тоше Проевски.

Една легенда вели дека некој бегалец, кој се довлекол до ова место со последните сили, кога престанал да ја слуша потерата, уморен, прилегнал под првото дрво и заспал. Кога се разбудил го здогледал Рајот на Земјата. Секаде околу него круши со гранки нависнати од плодови. Поради тоа местото го нарекол Крушево.

Другата пак вели, дека овчарите од разурнатото село Стар Дол, Трстеник, Селце и Бирино, немајќи каде да одат, направиле колиби покрај дивите круши и го нарекле местото Крушево.

 

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   *

   x

   Прочитај повеќе

   Струмица го гушна светот

   На крајниот југоисток на Република Македонија, веднаш под тромеѓето на меѓудржавните граници со Бугарија и ...

   Ресен го гушна светот

   Во југозападниот дел од Македонија, во Преспанската котлина, опкружено со високи планини, се наоѓа градот ...

   Жељан Ракела со подршка за “Гушни го светот”

   Благодарност до Жељан Ракела, Хрватскиот легендарен авантурист, кој што ја презакажа презентацијата на својата книга, ...