Новости
Дома » Гушки од МК » Македонска каменица го гушна светот

Во јужното подножје на Осоговските планини во источниот дел на Македонија,се наоѓа гратчето Македонска Каменица.

Името на гратчето потекнува од име на река, неговото значење е “вода која тече во камено корито“. Во минатото името е документирано во запис како Камена река.

За прв пат Каменица се спомнува во Турските записи, како село во 1570 год. Градот е основан некаде пред 1950 год. кој во почетокот бил само населба за рударите, кои работеле во рудникот Саса. Во времето кога подрачјето било под српска власт, обновено е рударењето во старите римски рудници.

Подрачјето го населиле рударски племиња Саси, кои се населиле од Германија и Унгарија, така и името на рудникот е добиено по нив.

 

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   *

   x

   Прочитај повеќе

   Струмица го гушна светот

   На крајниот југоисток на Република Македонија, веднаш под тромеѓето на меѓудржавните граници со Бугарија и ...

   Ресен го гушна светот

   Во југозападниот дел од Македонија, во Преспанската котлина, опкружено со високи планини, се наоѓа градот ...

   Жељан Ракела со подршка за “Гушни го светот”

   Благодарност до Жељан Ракела, Хрватскиот легендарен авантурист, кој што ја презакажа презентацијата на својата книга, ...