Новости
Дома » Гушки од МК » Делчево го гушна светот

Во Источна Македонија, во подножјето на планината Голак, на двата брега на Брегалница, распослан е градот Делчево.

Според едно предание Делчево се викало Василево што преведено од Грчки значело Царево Село.
Во Турско време Делчево се нарекувало и Султанија, по аналогија на изворното име. Во 17 век во неговата околина, престојувал султанот Мехмет IV. Во негово време врз населението е
извршено масовно потурчување. Во тоа време и населбата е преместена на денешното место на левата страна на Брегалница. Кон средината на 19 век, почнала да се развива чаршијата, да
расте населбата и да се зголемува Македонското население.

После втората светска војна, се донесува одлука, Царево село да се преименува во Делчево, во чест на Гоце Делчев.

Благодарение на нашите домаќини, поминавме убаво претпладне и подобро го запознавме Делчево.

 

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   *

   x

   Прочитај повеќе

   Струмица го гушна светот

   На крајниот југоисток на Република Македонија, веднаш под тромеѓето на меѓудржавните граници со Бугарија и ...

   Ресен го гушна светот

   Во југозападниот дел од Македонија, во Преспанската котлина, опкружено со високи планини, се наоѓа градот ...

   Жељан Ракела со подршка за “Гушни го светот”

   Благодарност до Жељан Ракела, Хрватскиот легендарен авантурист, кој што ја презакажа презентацијата на својата книга, ...