Новости
Дома » Гушки од МК » Пехчево го гушна светот

Во крајниот источен дел на Македонија, покрај самата граница со Бугарија, се наоѓа гратчето Пехчево.

За името на ова мало градче, се врзани повеќе легенди.

Според една, на местото на денешната локација на населбата се наоѓало трло кое месното население го викало “Пејчина колиба” заради бачилото на сточарот Пејчин (Пејчо). Според тоа и
по аналогија месните жители местото го нарекле Пехчово, односно Пехчево.

Со овие топоними гратчето е споменувано и кон крајот на XIX век.

Друга легенда говори дека во подножјето на Буковик во Римско време се вршело експлоатација на железна руда. Садовите кои служеле за плакнење на рудата се нарекувале пешти (пешчи). Се мисли дека топонимот Пехчево упатува на рударските печки (пешчи) каде се топела рудата.

 

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   *

   x

   Прочитај повеќе

   Струмица го гушна светот

   На крајниот југоисток на Република Македонија, веднаш под тромеѓето на меѓудржавните граници со Бугарија и ...

   Ресен го гушна светот

   Во југозападниот дел од Македонија, во Преспанската котлина, опкружено со високи планини, се наоѓа градот ...

   Жељан Ракела со подршка за “Гушни го светот”

   Благодарност до Жељан Ракела, Хрватскиот легендарен авантурист, кој што ја презакажа презентацијата на својата книга, ...