Новости
Дома » Гушки од МК » Неготино го гушна светот

Во Повардарието, од двете страни на реката Вардар, Неготино зазема значителен простор во Тиквешката котлина.

Според една легенда, градот Неготино името го добил по едно момче со име Неготијан, син единец кој со своите родители живеел во таа област. Кога пораснало момчето се заљубило
во некоја девојка. После кусо време решиле да се венчаат и да се запознаат со родителите. Кога девојката отишла да се запознае со родителите на момчето, тие ги забележале белезите кои ги имала девојката, кои биле исти како кај момчето. Морале да им кажат дека тие се всушност брат и сестра.

Неготијан се разочарал, избегал од местото и никогаш не се вратил. Во негова чест, местото го нарекле Неготино.

Инспирирани од тажната легенда за една забранета љубов, нашите гушкачи Силве & Тони во Неготино, најпрвин изгушкаа токму млади момчиња.

 

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   *

   x

   Прочитај повеќе

   Струмица го гушна светот

   На крајниот југоисток на Република Македонија, веднаш под тромеѓето на меѓудржавните граници со Бугарија и ...

   Ресен го гушна светот

   Во југозападниот дел од Македонија, во Преспанската котлина, опкружено со високи планини, се наоѓа градот ...

   Жељан Ракела со подршка за “Гушни го светот”

   Благодарност до Жељан Ракела, Хрватскиот легендарен авантурист, кој што ја презакажа презентацијата на својата книга, ...