Новости
Дома » Гушки од МК » Кавадарци го гушна Светот

Во срцето на Тиквешијата е лоцирано гратчето Кавадарци.

За Кавадрци, постојат повеќе легенди, една од најомилените легенди кои ги чувме е следнава:
Според неа, некој селанец од населбата Тиквеш, барајќи ја изгубената крава, дошол до
изворот кај тополата, до реката Луда Мара. За среќа тука го нашол изгубениот добиток.
Загледан во убавото и романтично катче на природата, селанецот од големо задоволство
воздивнал и извикал: Каков кавин – дар!
Од Кавадар, со значење (топола место), се претпоставува настанал топонимот Кавадар.

Со текот на времето и населбата која се оформила во поголемо населено место, била наречена Кавадар, односно Кавадарци. Така вели една од легендите што ги исткајал народот за името на овој град.

Силве & Тони, поминаа едно преубаво претпладне во Кавадарци, во друштво на неколку
мотоциклисти, од кои беа топло пречекани.

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   *

   x

   Прочитај повеќе

   Струмица го гушна светот

   На крајниот југоисток на Република Македонија, веднаш под тромеѓето на меѓудржавните граници со Бугарија и ...

   Ресен го гушна светот

   Во југозападниот дел од Македонија, во Преспанската котлина, опкружено со високи планини, се наоѓа градот ...

   Жељан Ракела со подршка за “Гушни го светот”

   Благодарност до Жељан Ракела, Хрватскиот легендарен авантурист, кој што ја презакажа презентацијата на својата книга, ...