Новости
Дома » Гушки од МК » Свети Николе го гушна светот

Гушките од Свети Николе веќе беа спремни.

Во плодната котлина Овче поле е распослано гратчето Свети Николе.

Постои една легенда поврзана за ова место. Во градот што е лоциран на територијата на денешното Свети Николе постоеле околу 40 цркви. За време на турското ропство сите цркви биле уништени, освен најубавата црква Св. Никола, според која овој град си го добил името Свети Николе. За време на турското владеење, градот имал две имиња, Свети Николе за рисјаните и Килисали за турците.

Нашите гушкачи Силве&Тони беа многу пријатно изненадени. Додека размислуваа на кои луѓе во центарот да им пријдат и да им ја објаснат својата космополитска мисија „Гушни го Светот“, здогледаа млади и убави момчиња и девојчиња. Кога им пријдоа и започнаа да им ја објаснуваат кампањата, една од девојките ги прекина со зборовите „-Аaaaa, тоа сте вие од Гушни го Светот” , – ајде да се гушнеме.

 

   Your email address will not be published. Required fields are marked *

   *

   x

   Прочитај повеќе

   Скопје го гушна светот

   “Ајде да се гушнеме” беше мотото со кое ги повикавме нашите Скопјани за да го ...

   Дојран го гушна светот

   Во јужниот дел на Република Македонија, на самата граница со Грција се наоѓа градчето Дојран ...

   Валандово го гушна светот

   Валандово се наоѓа во јужниот дел од Македонија, распространет на југ од Демиркаписката Клисура. Историчарите запишале ...