Новости
Дома » Пишува: Мимоза Ристова

Пишува: Мимоза Ристова

Магијата на сваќата Штрци

Едно топло саботно утро во летото, 2007 година, во домот на младата Елена Павлова си седеа повеќе жени што се во племенско-родовски односи со семејството Павлови. Седеа во круг по троседи, дво-седи, фотелји и табуретки и прилегаа на женско-рим-ски форум или примитивен племенско-старешински семеен конзилиум. Иако имаа чести меѓусебни недо-разбирања и повремени скарувања, што беа резултат на генерацискиот судир, сепак, ...

Повеќе.. »

Барби и Дибек

Барбара Лисичкова имаше 36 години кога си го најде “момчето на својот живот”, Стојан, кој имаше цели 28 години. Се познаваа цел живот зашто и двајцата живееја на иста улица во Тафталиџе, преку три куќи. Само, куќата на Барбара беше од цврста и модерна градба и со прекрасен двор, целиот со трева и рози, а семејната куќа на Стојан беше ...

Повеќе.. »

Кола и автобус

Тој ден ми се расипа колата. Таксито во тоа време беше отров скапо. Немав друг избор туку веднаш си кинисав кон автобуската станица за да си чекам автобус којшто ќе ме однесе до мојата планирана дестинација. Застанав на автобуската постојка кај Архивот и зедов да се распрашувам за цената на автобуските билети. – Градски превоз е 25 денари – ми ...

Повеќе.. »